Onze dierenartsen zorgen voor een gezond gebit van uw huisdier
Een gebitsprobleem is een veelvoorkomende aandoening bij huisdieren. Bij honden en katten zien we vooral tandsteen en ontstekingen van het tandvlees. Bij konijnen en knaagdieren zien we vooral snijtanden die te lang worden of kiezen waar haakjes op ontstaan. Bij Dierenkliniek de Perzikgaard zorgen we voor een gezond gebit van uw huisdier.
De symptomen bij een tandvlees- en kaakontsteking
rood tandvlees op de overgang van de tand naar het tandvlees
het tandvlees bloedt snel
een stinkende lucht uit de bek
bruine aanslag op de tanden
overdreven speekselen
losse tanden of kiezen
wrijven langs de bek
aan één zijde van de bek kauwen
Wees op tijd met het laten behandelen van een ontsteking
in de bek van uw huisdier. Als u te lang wacht verergert de ontsteking en kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Daardoor kunnen er ontstekingen in de rest van het lichaam ontstaan, zoals de lever en de nieren.
Gebitscontrole en -reiniging
Bij de jaarlijkse vaccinatie controleren onze dierenartsen het gebit van uw hond of kat. Indien nodig adviseren we om het gebit te laten reinigen, het liefst nog voordat de tanden los komen te zitten. Als u twijfelt over het gebit, kunt u altijd een afspraak maken zodat wij het gebit kunnen beoordelen.
Bij een gebitsreiniging brengen we uw dier onder narcose. We verwijderen al het tandsteen, ook het tandsteen dat onder het tandvlees zit. Als het nodig is, verwijderen we losse tanden en kiezen.
Tips van de dierenarts
U kunt natuurlijk bijdragen aan een gezond gebit van uw hond of kat. Een aantal tips:
geef regelmatig brokvoeding. Dit heeft een beter reinigend effect op de tanden dan blikvoer en vlees.
poets de tanden. Dit laat alleen niet ieder dier toe en daarom raden we aan om al op jonge leeftijd de hond of kat te laten wennen aan het tandenpoetsen.
Gebitsproblemen van konijnen en knaagdieren
Deze dieren hebben veel minder last van tandplaque en tandsteen. Bij konijnen en knaagdieren zien we vooral problemen aan het gebit doordat de tanden van de bovenkaak scheef staan ten opzichte van de onderkaak. Hierdoor slijten de tanden niet goed af en kunnen vooral de snijtanden erg lang worden. Bij de kiezen zien we vooral haakjes ontstaan, die in de wang of tong kunnen prikken. Dit is pijnlijk voor uw dier en de wang kan gaan ontsteken.
De symptomen van gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren
Als de snijtanden te lang worden, kunnen deze krom groeien en uit de bek steken, zogenaamde olifantstanden.
Als er haakjes ontstaan aan de kiezen, is dit pijnlijk. De dieren gaan slechter eten, soms zelfs stoppen met eten. Daarnaast kunnen ze speekselen en knarsetanden.
Konijnen en knaagdieren hebben een gevoelig spijsverteringsstelsel. Als ze stoppen met eten, komen al snel de maag en darmen stil te liggen en gaan de dieren snel achteruit. Daarom adviseren we om snel langs te komen wanneer u merkt dat ze slechter tot niet willen eten of keutelen.