Bescherm de gezondheid van uw huisdier met vaccinaties
Inentingen, ofwel vaccinaties, worden gegeven om ernstige ziektes te voorkomen. Door het al jarenlange landelijke gebruik van vaccinaties komen een aantal ziektes niet of nauwelijks meer voor in Nederland. Voorbeelden van deze ziektes zijn hondenziekte en parvo. Dit betekent echter niet dat vaccineren overbodig is geworden, want af en toe is er in Europa toch nog een uitbraak van een bepaalde infectie. Ook door de invoer van honden uit het buitenland kunnen ziektegevallen in Nederland voorkomen.
Vaccinaties voor honden
Tegen bepaalde ziektes bieden vaccinaties een immuniteit van 2 tot 3 jaar, terwijl vaccinaties tegen andere ziektes een immuniteit geven van maximaal 1 jaar. Vaccineren is dus meer maatwerk geworden.
Ons advies is om jaarlijks met de hond langs te komen in de dierenkliniek. Dan bekijken wij welke vaccinaties nodig zijn. Bovendien wordt uw hond dan ook jaarlijks helemaal nagekeken.
Dierenkliniek de Perzikgaard vaccineert tegen de ziektes:
Hondenziekte: ook wel de Ziekte van Carré genoemd. Het is een virusziekte die honden van elke leeftijd kan aantasten en een snel verloop kan hebben met sterfte tot gevolg.
Parvovirose: een virusziekte die bijna alleen maar bij pups en niet-gevaccineerde volwassen honden voorkomt. Deze ziekte gaat gepaard met heftig braken en bloederige diarree en loopt vaak dodelijk af.
Hepatitis contagiosa canis, ofwel besmettelijke leverziekte. Een virusziekte die bij sommige honden dodelijk is en andere honden licht ziek maakt.
Leptospirose, ook wel Ziekte van Weil genoemd. Een bacteriële ziekte, waarbij de kans op besmetting het grootst is in het voor- en najaar. Bij honden kan de ziekte dodelijk zijn en is besmettelijk. Mensen kunnen door contact met uitwerpselen van honden of ratten worden besmet.
Kennelhoest, dat onder andere wordt veroorzaakt door het Para-influenzavirus of Bordetella. Kennelhoest is een aandoening die wordt veroorzaakt door verschillende micro-organismen, waarbij de kans op besmetting groter is op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen, zoals op shows, in een kennel of pension.
Corona: een virusziekte die gepaard gaat met braken en diarree. Het ziektebeeld lijkt erg op dat van het parvovirus, maar is minder heftig.
Canine herpesvirus: een virusziekte die vooral jonge pups aantast tot 8 weken leeftijd en kan leiden tot sterfte. De besmetting en verspreiding gebeurt in de baarmoeder en via het geboortekanaal van de moederhond, of na de geboorte via het speeksel, de neusafscheiding of de urine.
Het vaccinatie-schema van de hond
Het vaccinatie-schema is afgestemd op iedere individuele situatie en stellen we op in overleg met u. Over het algemeen ziet het schema er als volgt uit:
6 weken leeftijd: puppy-enting tegen hondenziekte, leverziekte, parvovirus en para-influenza
9 weken leeftijd: parvovirus en leptospirose
12 weken leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza; “cocktail”
1 jaar leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza
2 jaar leeftijd: leptospirose
3 jaar leeftijd: leptospirose
4 jaar leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza
5 jaar leeftijd: leptospirose
Vaccinaties voor de kat
Uit een aantal studies is gebleken dat de vaccinaties tegen bepaalde ziekten meer dan een jaar de immuniteit verhogen, tegen andere ziektes daarentegen is bekend dat ze slechts de immuniteit 1 jaar ondersteunen.
Al met al is het nog nodig om uw kat jaarlijks te laten vaccineren, maar dus niet meer met de cocktail-enting.
Tegen welke ziektes kan gevaccineerd worden?
Kattenziekte: ook wel het panleucopenie genoemd. Is een virusziekte die vaak leidt tot sterfte bij katten van alle leeftijden, maar vooral bij kittens. Bij deze ziekte krijgt de kat vaak klachten van braken en diarree.
Niesziekte: een virusziekte van de bovenste luchtwegen, zoals de neus en de luchtpijp. Deze ziekte kan door meerdere micro-organismen worden veroorzaakt, waarbij de belangrijkste verwekkers het rhinotracheïtis-, het herpes- en het calicivirus zijn.
Bordetella, een bacterie die een rol kan spelen bij het veroorzaken van niesziekte.
Het vaccinatie-schema van de kat
9 weken leeftijd: cocktail-enting: kattenziekte en niesziekte
12 weken leeftijd: cocktail-enting: kattenziekte en niesziekte
1 jaar leeftijd: cocktail-enting: kattenziekte en niesziekte
2 jaar leeftijd: niesziekte
3 jaar leeftijd: niesziekte
4 jaar leeftijd: cocktail-enting: kattenziekte en niesziekte
5 jaar leeftijd: niesziekte
Vaccineren van het konijn
We adviseren om alle konijnen, die zowel binnen als buiten leven, te vaccineren. Tegenwoordig is er een vaccin dat een jaar lang bescherming biedt tegen de belangrijkste ziektes:
- Myxomatose
- Het viraal hemorragisch syndroom.
- RHD2
Myxomatose is een virusinfectie die kan leiden tot sterfte en vooral problemen geeft in de nazomer. De verspreiding van dit virus gebeurt via stekende insecten, zoals vliegen, vlooien en muggen.
Viraal hemorragisch syndroom is een besmettelijke virusziekte die een plotselinge sterfte kan geven bij jonge konijnen van 8 weken of ouder, of een langzamer verlopend ziektebeeld geeft met overal bloedingen.
Het vaccinatie-schema van het konijn vanaf 8 weken leeftijd: enting tegen myxomatose en viraal hemorragisch syndroom. Daarna 1 keer per jaar herhalen.
Via een aparte vaccinatie wordt het konijn ook gevaccineerd tegen RHD2.