Sterilisatie van poezen en teefjes

Voor de sterilisatie maken we een kleine snede in de buikwand. Na de operatie hechten we die onderhuids. Dit betekent dat de hechtingen niet zichtbaar zijn. De kat kan er daardoor niet aan zitten en de hechtingen lossen vanzelf op. Vóór de operatie krijgt de poes een injectie met een pijnstiller. Vanaf 6 maanden leeftijd kunnen we poezen steriliseren. Dit kan ook tijdens de krolsheid.

De voordelen van een sterilisatie

Als u geen nestje wil met de poes is het raadzaam om haar al op jonge leeftijd te laten steriliseren. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van melkkliertumoren op latere leeftijd zo klein mogelijk. Na elke krolsheid wordt de kans groter dat ze melkkliertumoren krijgt. Bij poezen zijn 95% van de melkkliertumoren kwaadaardig.


Andere voordelen voor de poes zijn dat:
er geen kans meer is op het krijgen van een baarmoederontsteking
ze niet ongewenst zwanger kan thuiskomen
ze minder de neiging heeft om weg te lopen

Nadelen van sterilisatie?

Die zijn er eigenlijk niet. De gesteriliseerde poes heeft een lagere energiebehoefte dan een poes die niet gesteriliseerd is. Als u de hoeveelheid voeding aanpast, zal de poes geen overgewicht krijgen.

Afspraak maken of advies?

Sterilisatie van de teef

Een niet-gesteriliseerd teefje wordt loops (vruchtbaar). Dit is bij de meeste honden ongeveer 2 keer per jaar het geval. Wanneer dit voor de eerste keer gebeurt, is rasafhankelijk. Zo zijn kleinere rassen vanaf ongeveer 6 maanden vruchtbaar en sommige hele grote rassen pas vanaf anderhalf jaar. De loopsheid is onder meer te herkennen aan een gezwollen vulva, bloedverlies uit de vulva en aantrekkelijkheid voor reutjes. Om te voorkomen dat het teefje loops wordt, kunt u ervoor kiezen om haar te laten steriliseren. Hierbij verwijderen we de eierstokken samen met een deel van de baarmoeder. Dit kan op de ‘gewone’ manier of laparoscopisch.

De voor- en nadelen van een sterilisatie

Voordelen zijn:

geen last meer van bloedverlies in huis tijdens de loopsheid
geen beperkingen die loopsheid met zich meedraagt, zoals gedurende 3 weken uitgelijnd uitlaten en de last van geïnteresseerde reuen
geen kans meer op schijnzwangerschap
geen last van wisselende buien onder invloed van de hormoonspiegel
het verkleinen van de kans op het krijgen van kwaadaardige melkkliertumoren
het voorkomen van een baarmoederontsteking

Nadelen zijn: 

De teven hebben meer aanleg om dik te worden. Dit voorkomt u door de hoeveelheid voeding aan te passen.

 Verhoogde kans op urine-incontinentie. Dit geldt vooral bij bepaalde rassen; Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Bobtail, Weimeraner, Bouvier en Rottweiler. Deze incontinentie is in de meeste gevallen goed met medicatie te behandelen.
 Sommige langharige honden kunnen een vachtverandering krijgen: een dikkere vacht met meer krullen en daardoor moeilijker te onderhouden.

Advies vragen aan de dierenarts?

Uw hond of kat laten steriliseren?

Als u uw hond of kat wil laten steriliseren maakt u hiervoor een afspraak bij de assistente. Wij opereren alleen ’s ochtends. U brengt uw hond of kat ‘s ochtends bij ons en ‘s middags mag u haar weer meenemen naar huis. Let erop dat uw huisdier nuchter is. Dus geen eten geven vanaf 12 uur voor de ingreep. Drinken mag wel. Ook vragen we u om de hond ‘s ochtends nog even goed uit te laten.

Maak een afspraak bij de assistente